Tuesday, March 29, 2011

Tuisk sellel talvel ja kevadel

Viimasel nädalal siis natuke ikka rohkem talv kui kevad. Tee oli  nädalavahetusel jälle kinni tuisanud, ei saanudki koju pühapäeval, ega tööle esmaspäeva hommikul. Õnneks päris kinni pole jäänud, nii et saime minna ringiga. Tuiskas muide terve sadaviiskend kilomeetrit, mis me tallinnast koju sõitsime pühapäeval, nii et kohati põlluvahelistel lõikudel oli tee ikka väga lund täis. Selline vahva keerutav tuisk, mis mängis põllupeal kaunilt.

See aasta ikka korralikud tuisud olnud. Muidugi unustamatu Monika, kus nähtavus oli täpsel nii palju, et nägid auto nina, aga kuna lund oli nii palju sadanud, et maasturil olid tuled lume all ja viskas üle kapoti lund juba aknale nii palju et kojamehed ei jõudnud lihtsalt seda põhkida, siis ei olnud ikka midagi näha. No ja teest ei tasu rääkidagi, seda lihtsalt ei olnud enam. Kaks hiiglasuurt põldu ja see lumealla kadunud väike tee..nojaa päris kõhe oli ikka vahepeal, kui auto juba tõrkus töötamast, kuna oli lihtsalt lume all. Õnnneks õnneks ei vedanud ta ikkagi meid alt ja koju saime nõnda, et sõites ühele poole kraavi ja teisele poole kraavi ja nõnda nagu sai need paar lõputuna tundunud kilomeetrit sõidetud. No võttis silmagi märjaks kui juba metsavahe aimatav oli, kus nõnda hullult ei tuiskand, et vähemalt sai aru kust umbes tee jookseb, kuna puud olid kahelpool ja kui kodu juba paistis ja elektergi alles oli:)

Aga kõige parem oli selle asja juures see, et mul läks toopäev linnas auto katki, väike pisike madal sõiduauto. Ja seda just autoremonditöökoja vahetus läheduses ja just sellises kohas, kust kaudu ma tavaliselt kunagi ei sõida ja millegipärast läksin just sealt kaudu. No ma ei kujuta ette kui ma oleksin sellega koju hakanud tulema ja siis kinni jäänud oleks mul oma Pada(häda)org olnud seal teepeal, sest see pisike poleks mind küll sealt läbi viinud. See peab olema midagi, mida vist saatuseks kutsutakse. Igatahes väga veider kokkusattumus minuarust. :)

Teine tuisk jaanuaris. Nimetu. Vist. Oli ükskord kui ma üle nelja tunni autos pidin konutama, selle samuse kinnituisanud kodutee pärast. Ometi oli sula ilm (see oli nüüd jaanuari kuus, vist umbes keskel) ja hommikul minnes oli juba tuisanud, kuid ei uskunud, et sula lumi nii hirmsalt võib tuisata. Nii et jäin kinni autoga, põhja peale ja ikka korralikult. Kutsusin siis mehe järgi, et tuleb tõmbab jeebiga välja. Ei tema uskunud, et nii hull ilm on.Aga ei saanud temagi kaugele jäi ise kinni hoopis. Helistas teemeistrile, lubati tulla lükkama, aga et alles tunni pärast jõuab. Ok eks siis ootame.
Samal ajal siis leidsin ühe mehe, kes proovis mind välja ka kaevata, vaeseke paljaste kätega, aga ei olnud tolku midagi. Oma autoga ma teda sinna ei lasnud, et tõmbab välja või nii. Kuigi praegu mõeldes, oleks ju koos lõbusam olnud. Aga ei nii õel ma õnneks ei ole ja lasin ta minema.
Vist juba kindlasti olin seal kolmveerand tundi küll olnud ja oli juba hämaraks läinud, kui tagant ligines tulepaar juba lootsin saabuvat sahka näha, aga hoopis ühed mehed väikse kaubikuga tulid. Nemad lähevad oma sõpra aitama, kes siis ka kuskil natuke edasi kinni on juba tükk aega. Kuna ma keset teed ees, et tõmbavad mu välja, aga noh plaan plaaniks, mõned hetked edasi sain omale ühe ootamis kaaslase veel, täpselt minu taha tekkis siis veel üks kinni jäänud sõiduk.
Mees oli vahepeal saanud kaaslaseks naabrid, kellele oli püüdnud kätega selgeks teha juba kaugelt, et pole mõtet tulla, aga nagu näha miimi temast ei saa, siis olid ka nemad seal kinni.

Varsti tuli siis see kauaoodatud sahk ka ja veel üks tuttav, kelle nelivedu ennast õigustas ja enne kui sahk tuli oli jõudnud juba kaubiku eest ära tirida, minu tõmbas juba sahk välja.Olin juba jõudnud üsna kergendatult hingata, kui vaatasime, et mis see sahk nüüd ukerdab ja saime aru, et see sula lumi on ikka päris karm isegi suure saha vastu. Ühesõnaga sahk oli nüüd ise kinni jäänud. Ja kusjuures see suur liigendiga sahk. Kaubiku mees siis tõttas oma labidaga ka appi ja mingi pool tundi möllamist ja sahk jälle vaba. Saime siis pisut sõita sabas, kui mees helistas, et ukerdas välja ikka ja naabrid sai ka teele. Saime kokku, veel ühe auto ja väikese traktoriga, kes olid samuti kinni olnud. Ja just peale seda kurvi sahk jälle kinni, õnneks oli siis juba rohkem abimehi ja sai jälle kolmveerand tundi möllatud traktori ja labidatega ning koju ma igatahes peale nelja tundi jõudsin:) Siinkohal edastan sahamehele selle pooleöise sõidu eest veelkord suured tänud.:)
sellised vallid siis märtsi lõpus

tuisk 28.märts

Friday, March 25, 2011

Paastumaarja päev

Täna on paastumaarjapäev - üks suuremaid naiste pühasid kevadtalvisel hooajal. Kirikukalendri järgi ilmus sel päeval ingel Gabriel Maarjale ütlema, et ta on lapsega käima peale saanud .   Naesed peaks nüüd seelikusaba pihku võtma ja kõrtsi kogunema, et seal koos trallida ja kindlasti punast viina juua, et ikka põsed kogu järgneva aasta rõõsad püsiksid:) Mehed sealjuures teevad naistele välja ja kostitavad neid hea paremaga.
Aia kohapealt on ka oluline päev. Vanasti istutati sel päeval esimesed kapsad ja tehti ka muid toiminguid mis selle saagikusele mõjuvad. Küpsetati näiteks suuri pannkooke ja keriti suuri lõngakerasid, et saaksid suured kapsad. Nii et ärge unustage.. aa nõelumine samuti keelatud, kapsad ussitavad ära.

"Paastumaarjapäeva ilm andis vihjeid, kas oodata on külma või sooja kevadet: Lüganusel öeldi, et maarjapäeval olid suve silmad, aga talve hambad. Häädemeeste kandis teati, et vanad inimesed olevat ikka ütelnud: kui öhessa ööd enne ja öhessa ööd pääle vana maarjapäeva ühtejärgi öökülm on, sis tuleja soe kevadi. Et sis on külm ühtejärgi ära ja pärast ei kõeta änam."

Jaaaa see nagu sobiks, öösel on miinused üheksa päeva enne kindlasti olnud, loodame et siis ka peale:)
Kuigi sel päeval on vist sada erinevat varianti kuidas ilma ennustada ja kui tänase päeva järgi kogu kevadet ennustada siis saab see küll hirmus olema :)

"Paastumaarjapäeval ennustati ka tulevikku - kui pikk kellegi elutee veel on ja millal tüdrukud mehele saavad. Viljandis kõneldi, et kui maarjapäev reedi on,siis saavad sel aastal palju vanutüdrukuid mehele."

Nojaa täna reede, nii et saab midagi ennustada ka.

Veel paastumaarja päevast siit ja sealt



Torm, lumi..talv??

Täna puhus tuul küll kõvemini, kui kõik eelmised päevad kokku, isegi aknaklaasid klirisesid aegajalt nagu tahaksid eest hüpata ja kuused ründsid veel omakorda maja käbidega pommitades.
 Üldiselt ilma suurt soojenemist ja tuule vaibumist ka loota pole lähemal nädalal, hoopis lörtsi ja tuult lubab endiselt.
Päeval venitas päiksega küll +5 kraadi välja aga pimedaks läks siis ikka vajus sinna -2,5 ni see termomeetri näit.
Lumi sulab tegelikult päris hästi, katuselt tuli eile suure mütakaga ka peaaegu viimane lumi alla.
Lumekaardi andmetel siis veel 40 cm sulada, ise pole üle mõõtnud. Maja äärsed peenrad on juba lahti sulanud ja lumikelluke seisab ka tudisedes lumeserval.
Leidsin ükskord toreda jutu EMHI lehe pealt nimedest, mis Euroopas rõhkkondadele pannakse.
"Üks näide. 2005. aasta jaanuarikuise uputuse, pimeduse ning metsalangetuse tõi meile tugev torm Erwin, nimetatud kellegi Erwin Kohli poolt, temale järgnes paari päeva pärast pea sama kõva tegija Gero (ristiisaks Gero Thieme).
Muide, äsjase lumetormi ristiema õiguse ostis endale keegi Monika Pfrengle-Sewing."

Huvitav, et just nüüd see Monika nimi nii tuntuks sai. Erwin oli ka ju üsna "tegija", aga seda nime nagu ei mäleta et tookord oleks rõhutatud.
 
Soovitus on ka vahva:)
 
"Nüüd soovitus. Kes soovib näha oma pandud nimega õhukeerist Euroopa kaardil, peab arvestama sellega, et järgmise aasta rõhkkonnad on oma nime juba saanud, sest nimemüüki eelpool nimetatud ülikooli meteoroloogiainstituudis (aadressil wetterpate@met.fu-berlin.de) alustatakse tavaliselt oktoobri alguses. Peate arvestama ka sellega, et kui tahate edaspidi anda oma poliitilise vastase või ülemuse nime mõnele vastikule tormile, siis 2011. aastal oleks ta olnud meessoost, 2012. aastal aga jällegi naissoost!"
 
Kogu jutu leiad siit.
 
 

Thursday, March 24, 2011

Paprika



Paprika ergutab ja peletab väsimuse, kuna sisaldab erakordselt palju C-vitamiini.
Paprika viljades on väga palju C-vitamiini – piisab juba mõnekümnest grammist, et inimene saaks kätte oma päevase vajaduse. Eriti palju sisaldavad seda väärt vitamiini kibedad sordid. C-vitamiini sisalduselt on paprika ühel pulgal petersellilehtede, kibuvitsamarjade ning musta sõstraga.
Silmapaistev on ka P-vitamiini sisaldus. Meil kasvatatavatest köögiviljadest sisaldab paprika ainsana seda märkimisväärsel hulgal. P-vitamiin suurendab veresoonte elastsust ja kapillaaride tugevust. Paprikat on nimetatud lausa veresoonte arstimiks. Veel ergutab paprika kilpnäärme tegevust, tõhustades sellega organismi ainevahetust. Paprikasöömine hoiab südametegevuse rütmis, soodustab vaimset arengut jne. On tõestatud, et C- ja P-vitamiin toimivad tihedas vastastikuses seoses.

Paprika sisaldab rohkelt veel teisigi vitamiine ja bioloogiliselt aktiivseid aineid. Teda on eriti soovitatav süüa jõuetuse, stressi ja seedehäirete puhul, samuti pärast pikaajalist medikamentide tarvitamist.
Rahvameditsiinis on ammusest ajast kasutatud vürtspaprika viinaleotist külmetuse, palaviku, seedehäirete ja reumaatiliste valude leevendamiseks.

Kuidas istikuid ette kasvatada

Märtsi keskpaigaks peaks paprikaseeme olema külvatud, kuna paprika areneb aeglasemalt kui tomat: istikuperiood kestab vähemalt 60–70 päeva.

- Paprika idaneb aeglaselt, 1–2 nädalat. Tärkamise kiirendamiseks võib seemet ööpäev soojas vees leotada.
- Parim idanemistemperatuur on 25° ringis. Tõusmed ilmuvad suhteliselt ebaühtlaselt.
- Pärast tärkamist alandage õhutemperatuuri 4–5 päevaks 16–18°ni, et tõusmed välja ei veniks.
- Pikeerige 1–2 pärislehe faasis (15–20 päeva pärast tärkamist).

NB! Paprikataim talub pikeerimist halvasti, see peatab arengu umbes 8–10 päevaks. Võimalusel külvake seeme turbatabletti või -potti, koos sellega saab juuri häirimata taime edaspidi suuremasse potti istutada.

- Ümberistutamisel kohelge juurepalli väga õrnalt.
- Istiku lõppfaasis ei tohiks poti maht olla väiksem kui liiter.
- Taim vajab kasvamisel palju valgust.
- Sobivaim õhutemperatuur päeval on 20–25°, öösel 4–5 kraadi vähem.
- Kasvuhoonesse istutage siis, kui istikul on esimesed õied või isegi viljaalged. Liiga noorelt istutatud paprikal tekib kasvu- ja arengupidurdus.
- Kütteta kasvuhoonesse istutage samal ajal kui tomat – siis, kui öökülmad on möödas.

TASUB TEADA
Magusad ja kibedad paprikad
- Köögiviljana tarvitame magusat paprikat ehk salatipaprikat (Capsicum annuum Grossum-rühm), mille viljaliha on magus ja mahlane.
- Vürtspaprika ehk tšillipaprika (C. annuum Longum-rühm) on sõltuvalt sordist rohkem või vähem kibe, sobib pigem toidu maitses­tamiseks.
- Lausa põletavalt vürtsikas on kibe ehk kajenni paprika (C. frutescens), mida nimetatakse ka kirbikuks.
- Paprika vilja kohta on botaaniliselt õige öelda mari, mitte kaun.

Allikas: Leopold Meensalu, “Peenralt potti” (Maalehe Raamat 2008); Malle Järvan, “Pere lemmik – paprika” (Maakodu 2/2007)
 
via aialeht

Wednesday, March 23, 2011

Sally Muir portreed



Sellised mõnusad koera portreed Sally Muir´ilt :)
Need koerte omad on mu lemmikud kogu kupatusest.


via 16house

Täna

Täna said mulda

Tomat Tolstoi F1
Tomat Golden Sunrise
Tomat Vilma
Harilik kaksikkannus

Ilm +5kraadi ja hiirmus tuuline.

Tuesday, March 22, 2011

Kevad käes

 Päeva pluss oli, et sain omanikuni aidata ühe toreda noore, ilmselt laika sugemetega, koera, kes ilmselt oli suures kevade tuhinas natuke hoogu läinud ja kaotsi läinud oli teine nagu peata kana jooksis ja nuuskis kuis aga jaksas. Kutsusin ta enda juurde, kahmasin ta kaasa ja seisin vast kaks minutit kohaliku poe ees uurides inimestelt, kas keegi teab kelle koer võiks olla, kui omanik juba autoga mööda sõites meid märkas.  Kiirelt koer autosse, tänas ja minekut, ei saanudki ma suuremaid seletusi kui kaua ta juba kadunud oli ja mis põhjustel, aga mul oli tõesti hea meel, et koer sai turvaliselt omanikuni enne kui midagi juhtuda oleks võinud. 

Aga eelmine nädal oli siin ka üks koertega seotud üritus, kuhu ka meie uudistama läksime, nimelt oli see seotud kelgukoertega, sealt ka pildid



Esimene kevadpäev algas ja lõppes lõpuni pilves ja temperatuuri ei olnudki ehk siis null kraadi ja kohati vist natuke miinusepoole rohkem.
Esialgu sõites siit mööda maanteed Paide poole hakkas justkui lörtsi lubama, mis aga kiirelt imepeeneks uduvihmaks üle läks ja ka tuul oli üsna vali.
Kruusatee Pärnu poole on juba puhtaks sulanud, nii et linnas vaadatakse kui mingit lohakat, kel pole auto pesemisest õrnematki aimu:)

Saturday, March 19, 2011

Juhuslikud rummikoogid

Mulle kohe hirmsal kombel meeldivad need "kartuli koogid" ehk siis rummikoogid.
Ise ma siiani ei ole julgenud mõeldagi nende ise tegemise peale. Aga nagu ikka paljud asjad mängivad ennast ise kätte - ükskord juhuslikult olid Maxima poes järjekorrad nii nii nii pikad ja juhuslikult ulatus minu "saba" just sinnamaani, kus oli riiul igasugu essentsidega ja juhuslikult oli just rummiessentsil suur kollane hinnasilt, mille peale juhuslikult mu pilk sattus ja täitsa ilma mõtlemata see ka minu korvi sattus. Noh nii igaksjuhuks:)
No ja eile jälle juhuslikult mul tuli see meelde ja vajalik retsept leitud ja vajalikud ostujuhised edastatud tuli ainult oodata. Ootamise vahepeal aga juhuslikult vaatasin kappi, kus juhtus olema kaks pakki shokolaadikeeksipulbrit ja need kulusid marjaks ära küll...:) Hommikul oli päris kena maiustada.

Tegin siis sellise enda laiskusastmele mugandatud "kartuli koogi" retsepti, mis sisaldas järgmisi aineid:

2 pakki Vändra Leiva keeksipulbrit
(sobib ilmselt ükskõik milline pulbrist tehtud keeks, või ise tehtud keeks või mõni valmis biskviittaignast koogipõhi jne..)

See tuli segada võiga ja vahustada.
Küpsetasin, mitte keeksivormis, aga lihtsalt nõnda nagu teeksin koogipõhja, ehk siis lihtsalt valasin küpsetusplaadile laiali. Tainas oli piisavalt vedel, et valgus ise vastavalt nii laiali kui soovis.
Eriti ei kerkind nõnda, aga see ei mänginud erilist rolli.

Kuna mul "ei olnud aega" oodata nii kaua, et see oleks ära jahtunud :), siis pudistasin selle põhja kohe kaussi pudiks ja selle käigus jahtus piisavalt, et sinna hulka segada hapukoor ja sulatatud või ja veel tsipake kakaod(kuna minu keeksisegu juhtus olema juba kakaoga) ning rummiessentsi (see oli selline pisike pudel ja sellest poole valasin ära, aga eks igal pudelil kirjas mis ja kui palju) ja sortsu metaxat(maksimum üks supilusikatäis) panin ka, et vängem oleks. Ja suhkrut lisasin ka, kuna tundus kuidagi vähe magus.

Sulatatud võid  ja hapukoort panin nii palju, et taigen oleks vormitav, võid panin rohkem ja hapukoort ainult veidikene.

Ja see retsept toimis ideaalselt. Ainult rohkem oleks võinud olla. Ja vahukoort mul ka ei olnud, et ilusaid tutsakaid peale teha ja võikreemi või muu sellise valmistamine mu laiskusega ka eriti tol hetkel kokku ei läinud:)

Supersuur kuu


Laupäeval, 19. märtsil jõuab Kuu oma orbiidil Maale lähimasse punkti alates 1993. aastast. Kuu ellipsikujulise orbiidi perigee, ehk Maale lähim punkt on vastand apogeele, mil Kuu on Maast kõige kaugemal. Vaatleja silmale paistab perigeesse jõudnud Kuu 12-14 protsenti suuremana kui apogees.

19. märtsil on Kuu Maast 356 577 kilomeetri kaugusel.
Perigee satub samale ajale täiskuuga, mis tähendab seda, et kuutõusu ajal peaks Kuu paistma eriti suurena, eeldusel, et pilvi ei ole ees segamas. Sel päeval tõuseb Kuu Tallinnas 18:44, Tartus 18:34.

1750. ja 2125. aastate vahelise aja kõige lähima perigee puhul oli Kuu ja Maa vaheline kaugus vaid 356 378 kilomeetrit, see juhtus 4. jaanuaril 1912.

Kahjuks on täna suhteliselt pilvine ilm õues ja kuud hetkel küll näha ei ole. Eile oleks olnud hea ilm vaatamiseks, oli ilus selge öö.  Aga samas ega eilne ei jäänud alla, kuna kuu ümber ilutses korralik halo ring.

Meie aia kevadekuulutaja

Eile siis vallutas linnusöögimaja musträstas, kuna ennem teda näha pole olnud ja kuna  ma väga ei usu ka et siin keset metsa musträstad talvituksid, siis kuulutan tema esimeseks saabujaks meie aias :)
Kevad tuleb-see on minu jaoks piisav tõestus. Mis siis et täna üle nädala aja lund sajab aga homseks lubab juba jälle kevadet

Nii jutu jätkuks ja teistele teadmiseks panen võrdlemiseks üles ka kuldnoka pildi, kuna paljud ei tee neil kahel linnul vahet... ja ega see väga kummaline polegi kuna musträstal tegelikult palju kuldsem nokk mu meelest:)

Minu arust on peamised eristunnused järgmised musträstal on silma ümber kollane ring ja musträsta sulestik on ühtlaselt musta värvi, nokk on erkkollane. Samas kuldnokal puudub kollane ring silmade ümber ja kuldnoka sulestik on selline tähniline ja sillerdav ja metalse läikega, vahel on see halvasti märgatav aga siiski mõned tähnid on alati :)
MUSTRÄSTAS
KULDNOKK

 pildi orginaalini jõuad kui vajutad nime pildi all


Taimed vallutavad aknalaudu



Tomatid kasvavad päris kenasti, tundub et idanesid ikkagi kõik seemned. Kui alguses oli kolm taime siis on nüüd neid vähemalt kümme, ei raatsi nagu ära ka visata neid nunnusi karvikuid, nii et vaatan kuidas kasvavad ja kui korralikud siis saavad mõned ehk kuskile mujale elama kolida.

Paar taime paprikat ja teravat pipart panin ka 2.märtsil turbabriketti sisse, nüüd panin igaksjuhuks nad juba potti ja  mulda ümber, kuna too brikett kippus kiirelt ära kuivama.

Paprika taimi loodan ikka kevadel juurde osta, kuna nad mulle väga meeldivad. Tšilli läheb mehele hästi peale ja tänu nendele taimekestele on ta nõus mulle kasvõi mitu kasvuhoonet ehitama :)
Mul ongi nüüd vaja hakata juba kuidagi planeerima neid istustuskohti ja koguseid, kuna see kevad kipub alati kuidagi ootamatult tulema, siis oleks hea kui kiirel ajal oleks vähemalt köögiviljaaeda puudutav plaan selge.

Ma ei suuda otsustada, kas panna taimed suurtesse kottidesse/pottidesse, või ikkagi traditsiooniliselt peenrasse. Kuna muld tuleb niikuinii kuskilt tuua siis seda enam ei oska seisukohta võtta.

Petuuniad, ainukesed lilleseemned, mis mulda panin, on ka oma mikroskoopilisest suurusest peaaegu sentimeetristeks sirgunud:) Ei teagi kohe mida nendega ette peaks võtma, kuidas neid istutama või kuidas või millal jaotama...

Friday, March 18, 2011

Blogijate päev vaikust..

 Tuumakatastroofi lävel olemine ei muuda tõsiasja, et evakueeritud ja ilma koduta jäänud inimesed vajavad kohest abi ja igasugune vähimgi toetus loeb.
www.forjapanwithlove.com

Sunday, March 06, 2011

Kalender Sinu Elust

Kuidas sul päev läks? Siia kalendrisse saad märkida oma päeva üldise meeleolu, võib hiljem üsna põnev vaadata olla, mis tuju sul mõnel konkreetsel päeval oli või järeldusi teha ja midagi ette võtta kui naerunägusi kipub väheks jääma..



Armastuse kalendris on aga iga süda jagatud neljaks veerandiks: Koos veedetud aeg, Vestlus, Suudlemine/kallistamine ja Seks
Vastavalt sellele, mida paarike tollel päeval koos on teinud, värvid ära sellele vastava osa südamest.

Saturday, March 05, 2011

Loomade peitus

via Happiness is...
Väikesed armsad loomad sinu külaliste kohvitassi.

Ma ei saa siinkohal mainimata ka teist väga vahvat Aphroditet, mille samuti sealt veebipoest leiab.

Tuesday, March 01, 2011

Aia teemadel

Kui see kevad rutem ei tule siis ma lihtsalt plahvatan. Aga et rahuldada uudishimu ja koguda vajalikke teadmisi võtsin raamatukogust mõned raamatud kasvuhoonetest ja aedviljade kasvatamisest. Ning sattusin pisitillukesse vaimustusse sellest raamatust, mis on välja antud Maalehe poolt.
Nimeks siis Aiaviljad Pisipinnal - kottides, pottides, ämbrites, kastides ja kaussides, autoriks Deborah Schneebelli-Morell.

Raamatust saad selgeks põhilised tingimused, mida vajavad su erinevad aiajuurikad ja maitsetaimed pottides ja igasugustes muudes võimalikes ja võimatutes anumates kasvades, samuti palju asjalikku juttu mahedast väetamisest, kahjuritest ja nende tõrjumisest, samuti ilma keemiata.
Samuti kumab anumate valikus ja sättimises läbi autori kunstnikuhing ja iluarmastus, kogu see köögivilja kasvatus sedaviisi asendaks justkui ilutaimi ja ületab oma väärtuselt seda niigi.
Ideaalne raamat just alustavale aednikule ja seda just pisikese aialapi puhul kuhu suuri peenramaid ei anna rajada või lihtsalt ei ole soovi tegeleda köögiviljadega nii suures mahus.

Ja mis uudis saaks kevade suures ootuses olla veel parem, kui teade Leidast, kes vihub juba kodumaa poole lennata, et kevadega koos meile Soomaale jõuda:) Tõe huvides mainin ära, et Leida on siiski must-toonekurg, mitte keegi salapärane daam, keda ma lennujaamas ootaksin :) Uudis ise pärit SIIT.

Palmikud

 Mulle väga meeldivad palmikud. Arvasin enne et neid on kindlasti väga raske ja tüütu kududa, aga ei tegelikult lihtsamast lihtsam, nauditav ja variante on ka nii lõputult palju. See lihtsuse ja ilu suhe mulle meeldib.

See palmikutega sokkide muster pärit Drops Design loojatelt. Sokid tulid mõnusad ja pehmed, ning rändasid minu emale jalga.