Friday, April 29, 2011

The Royal Wedding - Palju õnne Will ja Kate

No nii ilusad inimesed.William on tõeline muinasjutuprints ja Katherine on ka väga väga ilus naine. Ja milline kaunis pulmatseremoonia, rääkimata siis kleidist ja kogu sellest rahva kaasaelamisest. Tore oli vaadata kui õnnelikud nad olid. Palju õnne Will and Kate :)

Ei kujuta ette kui mitu miljonit pilti sellest pulmast üldse võib olla, päris ulme.
Aga see pilt on lahe :D





Kübarad muidugi olid suure tähelepanu all. Ma ei saa ikka üle sellest kübarast.
Nagu põder, ausalt, nagu Marko Reikop ütles, ma arvan et ju ta seda sama 
Princess Beatrice of York´i mõtles :D
ja veel pilte
Emotsioon:)
Ilus ilus kleit ja lihtne kimp
Pildid siit ja siit

Tuesday, April 26, 2011

Lemmik aeg aastast

Mmm mõnus...   Soe on ja on mu üks lemmikuid aegu aastas, rohi hakkab kasvama esimesed õied, kõik on õrnalt roheline...kõik see suur ja mõnus soe suvi on ees kogu oma hiilguses.
Tõesti, öösel kassi tuppa lastes, oli selline suveöine lõhn õues, nuuskisin tükkaega ukse peal.

Ja konnad tiigis alustasid nädalavahetusel koorilaulu. Nüüd juba pool tiiki kudu täis-see aasta kohe kahes kohas ja üldse oli palju konnasid kuidagi.  Mulle see ka väga meeldib, sest kui ikka sadakond konna korraga koos tiigis krooksuvad, siis kostub see sellise mõnusa podisemisena ja kui ligemale lähed siis kaovad kõik sulps-sulps vee alla ja täielik vaikus. Kaks sammu tagasi ja jälle ninad välja ja podin algab.





Nüüd õitsevad ka meil sinililled ja ülased juba pool nädalat.Täna lisandusid ka nartsissid lõpuks. Siin millegi pärast ei kasva metsaaluses sinililli mitte ühtegi. Need paar õit siin tekitavad tahtmise Saaremaale sõita, kus on sinililli mõnes kohas ikka palju, kohe nii palju et ülemõistuse palju. Nagu muinasjutumets-ülased ja sinililled segamini nii kaugele kui silmad ulatavad.

Meil algas täna ka kasvuhoone ehitamine. Saabus materjal ja vundamendi osa sai mehe poolt tehtud.
Loodame, et saab kiirelt valmis:)

Tomat Varto´l on kõikidel esimesed õiealged küljes. Taimed on päris ilusad, usun et kasvaksid ka aknalaual üsna ilusasti, pole välja veninud ega midagi. Väetan neid nüüd mingisuguse vedela maheda bioväetisega, mille bauhofist ostsin.

Ilm on ikka veel ilus, täna lausa suviselt soe 20 kraadi kindlasti, isegi kannatas õhtul õhukeste riietega õues olla.

Tuesday, April 19, 2011

Memo

Redised ja kress, kasvulavasse katsetuseks, täna.
Redised, potis, reedel(15.aprill) Tõusid üles järgmine päev, kui olid saanud kogemata saunaaknal leili visata 70 kraadises kuumas :) Ja lihavõtte muru (kaer) sai ka leili ja reedest saadik on kasvanud juba umbes 5 cm kõrguseks.
Tomatid, kasvuhoone jaoks, pottidesse pikeeritud, eile.(teine paar pärislehti paistab, umbes 3cm kõrgused.)
Atelpaju pistoks mulda, eile.


ilm, +12 kraadi, päikseline, üsna tuuline.

Friday, April 15, 2011

Kevad - esimesed saabujad aias

Nädal aega on siin juba kindlasti täiesti kevadine ilm olnud. Eile näitas termomeeter mulle hommikul kell kümme 20 kraadi sooja, tegelikult muidugi oli umbes 10-12 kraadi ma usun, aga soe oli, väga mõnusalt soe,  riisudes oli lausa palav.

Kevad hakkas minu jaoks sünnipäevaga, siis oligi esimene tõeliselt päikseline ilm, mida paar nädalat tagasi küll ei oleks uskunud. Lumi sulab sarnaselt eelmisele aastale ka väga kiirelt ja ka sulavesi kaob kiirelt tänu soojadele ilmadele.

Eile nägin esimest konna aias, ja esimest ringiroomavat tigu. 
Ka nepp rõõmustas mind eile hämaras oma krooksuva lennuga jee see on tõeline kevadekuulutaja mu jaoks. Ja rõõmustasid ka kohalikud sookured, kes ka lõpuks eile häälepaelad valla päästsid.
Sipelgad on üleval, kuklaste pesa ärkab alati mõnusa sahinaga, kui nad tuhandete kaupa sügiseste kuivanud lehtede peal sagivad.
Esimene uimane sisalik jalutas vaatevälja üleeile (13.aprill)
Linnud laulavad nagu meeletud. Musträstastel on see kevad eriliselt huvitavad laulud nagu papagoid kriiskavad vahepeal ja vilistavad kuidagi vägevalt :)
Punarinnad on uuesti peitu pugenud, nädala alguses olid väga julged ja tegid siin oma pulmatantsu meil õunapuu otsas.
Talvikesed endiselt siin, nokivad murule jäänud kaera.
Linavästrik saabus ka eelmine nädalavahetus ja tõesti koos jääminekuga oli ta kohal nagu tellitud. (9.aprill)
Ühtegi kuldnokka pole ma see aasta näinud mitte kuskil.

Kevadlilled kasvavad, õitsevad lumikellukesed, esimest päeva priimulad, üks lumeroos.
Ülejäänud ootavad veel veidi, tulbid piiluvad ka välja, nartsissid kasvatavad juba õievarsi. Marjapõõsaste ja kuslapuude pungad on juba rohe-rohelised.
Toas õitsevad toakased punane ja virsikuvärvi, jõulukaktus, üks piprataim ja veel üks tundmatu punase õiega:)

Soomaal vesi ilmselt maksimumis, nüüd hakkab vaikselt taanduma, kõik kanuutama või niisama vaatama.
Meil pole õnneks teed ära lõhkunud nagu eelmine aasta, aga vesi mitmes kohas teega triiki ja väga väheke mõnes kohas ka tee peal. Hommikuti sõidan mööda ühest kodust ,kus auto tuleb tee äärse jätta ja paadiga õue peale sõita, sest asuks see maja justkui saare peal:)

Ilm hetkel ametlikult 11,5 kraadi, aga mitte ametlikult saaks tuulevaikses nurgas päikestki võtta, päikseline õrna jaheda tuulega.



Tori 13.aprill 2011

Sunday, April 10, 2011

Hiireke






Kevadine julge hiirepoeg. Kuna kassi ei olnud parasjagu õues ja koera ei huvitanud ka selline hiireke, kes ei kavatsegi eest ära joosta siis sain teda pildistada, sest tegu oli nii julge hiirepoisiga, et hüppas lausa mulle fotoka peale. On ju armas, mis siis et igavene vastik paharett:)

Tee ise

Jah, mulle meeldivad igasugu õpetused, mille idee on teha täiesti ootamatutest asjadest midagi vahvat.
Nagu näiteks see mutritest..seibidest (?), ah tühja kah ilusatest kuldsetest mis-iganes-nimetusega-ehitustarvetest,  käevõru.

Leidsin siis selle siit lehe pealt, seal veel mõned tee-ise-ideed.
Nagu see ja see.




via honestly wtf

Saturday, April 09, 2011

Petuunia jutt

pilt seemnemaailma lehelt
Esimene liik petuunia perekonnast leiti ja kirjeldati Montevideo (Uruguai) läheduses 1793 aastal. Ta oli kantud Jean Baptiste de Lamarck´i poolt tubaka perekonda ja kandis nimetust Nicotiana axillaris. Hiljem leiti Ameerika troopilistest piirkondadest veel mitu petuunia liiki. Alles 1803 aastal eraldas nad omaette perekonnaks Antoine Laurent de Jussieu, nimetades nad Petunia, mis tõlkest brasiilia keelest tähendab "tubakas" (petun).

Paljundamine seemnest
Petuunia külviks võib kasutada erinevaid mullasegusid, välja arvatud tugevalt happelisi ja leeliselisi segusid. Peamised nõudmised mullasegule: see peab olema toitaineterikas, kohev, hoidma hästi niiskust, kuid samal ajal laskma läbi liigset vett, ning mitte vettima. Võib soovitada järgmist standardset mullasegu: 2 osa hästi kõdunenud kõdu, 2 osa kamara- või lehemulda, 2 osa hästi lagunenud alusturvast ja 1 osa liiva. Kui segu pH on alla 5,5, tuleb segule kindlasti lisada lupja. Kõik komponendid segatakse hoolikalt läbi, sõelutakse läbi sõela (silma suurus 3-5 cm), ning desinfitseeritakse fumigeerimise, aurutamise või mõne muu meetodi abil. Seejärel sõelutakse segu uuesti läbi sõela, mis on seekord väiksema silmaga (0,5 cm). Suurem fraktsioon puistatakse alumiseks kihiks, tihendatakse pisut, ning peale kallatakse peenem fraktsioon, mis tasandatakse ja samuti kergelt tihendatakse. Kast tuleb mullaseguga täita nii, et kasti servast jääks ruumi 2-3 cm. Kui segu, mida kasutatakse petuunia külviks, on väikese fraktsiooniline, tuleb kasti põhja drenaažiks puistata kiht väikeseteralist keramsiiti. Kui ei ole võimalik mulda eelnevalt desinfitseerida, tuleb kastid peale mullaga täitmist kasta kindlasti fungitsiidi ("Fundasol") lahusega mitte hiljem, kui ööpäev enne külvi.

Petuunia seeme on väga väike, seepärast segatakse see väikeseteralise kuiva liivaga, et saada ühtlasem külv. Seeme koos liivaga külvatakse eelnevalt ettevalmistatud kasti, puistates segu niiske mulla pinnale, seejärel pihustatakse veega. Seemnete peale võib raputada pisut mulda (1-2 mm) või üldse mitte raputada, kuid sellisel juhul tuleb hooldusega olla tähelepanelikum. Kastid tuleb kindlasti katta klaasiga või paberiga ja asetada stellaažidele temperatuuri 20...23*C juures.
Vanad, vähem nõudlikumad sordid võivad tõusmeid anda ka madalamate temperatuuride juures, näite ks öine temperatuur võib langeda kuni 16...17*C. Kaasaegsed hübriidid on tunduvalt nõudlikumad kasvatamistingimuste suhtes ja vajavad stabiilset temperatuuri ja niiskust. 


Seemnete idanemise ajal ja seemikute kasvu alguses on vaja hoolikalt jälgida mullaniiskust. Külvikaste piserdatakse ööpäevas 1-2 korda veega, kuhu lisatakse kaaliumpermanganaati (kuni heleroosa värvuseni).

Pealtväetama võib hakata juba nädal peale tõusmete ilmumist. Alguses on parem teha juurevälist pealtväetamist (lehtede piserdamine) veeslahustuvate kompleksväetistega.

Seemikuid hakatakse pikeerima 1-2 pärislehe faasis. Pikeeritakse ühekaupa turba- või plastpottidesse või kassettidesse 6-8 cm läbimõõduga. Kasutatakse sama mullasegu mida kasutati ka külviks. Äsja pikeeritud taimed tuleb kasta ja katta 1-2 päevaks paberi või lutrasiiliga.

petuunia istik vajab väga hoolikat hooldust. Muld peab olema piisavalt niiske, et kindlustada kiiresti arenevaid taimi veega kuid mitte liigniiske, sest sel juhul hakkavad taime juured lämbuma, õrnad lehed ja varred aga mädanema.

Istikute pealtväetamist alustatakse nädal peale pikeerimist ja viiakse läbi iganädalaselt; vaheldumisi väetatakse juurte kaudu ja lehtede kaudu. Petuunia pealtväetamiseks on põhiväetisteks veeslahustuvad kompleksväetised nitrofoska, kristalliin, Kemira jt. Väetise kontentratsioon sõltub väetisetüübist ja mulla viljakusest, ja jääb vahemikku 20-30 g/10l vee kohta.

Kogu jutt petuuniast seemnemaailma lugemissaalis

Friday, April 08, 2011

Kui jää läheb kaugel see kevadine soe siis ikka olla saab

Kena kevad rõõmustaski ainult paar päeva? Nüüd lubab jälle lörtsi ja lund ja k'ike muud talvist. Aga õnneks on kevad kohe kohe peale jäämas.
Toris sai eile juba vaadata jää minekut, päris mitu inimest oli pealelõunasel ajal seal vaatamas. Jõesuus samas oli vesi juba mitu päeva lahti.
Pildid tegin 7.aprilli varahommikul, kui jää ei olnud veel päris kuhjuma hakanud aga oli juba lahti.

Mõnedest taimedest aknalauakasvanduses ka mõned pildid.
7.aprill ehk tomatid Varto on kahe kuused:)

Petuuniad ka kahe kuused
Petuuniad

basiilikud, mis ei kasva üldse ja ei olnud minu teada mitte lillat sorti. taga petuunia

Tšilli hungarian yellow wax hot, neid on kaks taime ja paprikat ka. Katsetuseks.
Tomatid 17 päevased - Tolstoi ja  Golden sunrise
Tundub et oleks vaja hoopis sellist (üleval pildil olevat)"kasvuhoone"akent, kuna rohkem taimi mul, sobivasse suunda paiknevate akende puudumise, tõttu mahutada ei õnnestu.

Lund on ikka hoolega sulanud, aias juba lapike murugi siin seal. Kolm päeva kevadet pluss 10 kraadi ja mõnusa päiksega sai otsa ja nüüd on jälle sombune ja pluss viie kanti ja külmem.

Soomaal on viies aastaaeg täies hoos ja vesi aina tõuseb poole meetri kaupa ööpäevas.


ilm +5 kraadi, pilves, kohati tuuline

Saturday, April 02, 2011

Linnud aias

Täna on saabunud jälle mõned rändlinnud meie aeda. On tulnud metsvindid, ikka kohe suure seltskonnaga, isased. Emased vist pididki hiljem tulema, aga täpselt pole kindel. Aga nad ka laulavad ja see on kindel märk, et ei ole talvitujad vaid saabujad.
Teine seltskond, ilmselt ka alles saabunud talvikesi on ka kohal, nokivad isukalt kaera. Puistangi nüüd rohkem maapeale, kuna püsikundedel on ükspuha, kas majakeses või maas, aga talvikesed nõustuvad sööma ainult maapealt.
Tihaseid on ka täna nagu ikka, rasvakaid ja sootihaseid, pasknääre on täna palju, vähemalt kümme, kädistavad nii et tuppa kuulda :)

Mujal olen näinud lõokest, kiivitajat, kuldnokka, kaelustuvi. Soomaal kohal ka toonekurgede ja ka sookurgede paar.


talvike

Metsvint

Kevade lõhn

Täna siis kohaliku hüdroloogilise automaatjaama (tükk aega mõtlesin, kuidas seda jaama nimetatakse) andmetel siiani püsivalt 7 kraadi sooja, ilm on pilves ja tuulevaikne. (Meie kraadiklaas näitab 10 plussi, nii et tegelikult on soe küll) ja näha on, et sulab.

Soomaa veebikaamera, Karuskosel, näitab umbes sellist pilti nagu mul siin hetkel ilm on, kuna Karuskose on meile suhteliselt lähedal, kuigi õnneks mitte nii ligidal, et viiendat aastaaega karta, mis igahetk nüüd käes on. Aga see eest piisavalt ligidal, et seda igaaastaselt vaatamas saaks käia. :) Tahaks see aasta kanuuga ka uudistama minna, ei ole seda ennem teinud ja kuna kanuu ka nüüd olemas, siis lihtsalt tuleb seda teha. Jõe peale ma nagunii ei julge kanuutama minna ja see rahulik vesi üleujutuse ajal sobiks mulle ideaalselt.

Esimesed lumikellukesed on ka meil :)
Ootan veel päikest ja siis võib kevade lõhna juba pikemalt õue nuusutama minna.

Tomatid

Tomatisordid, mis kasvuhoone jaoks said pandud 23.märts, pistsid täna ninad välja, ehk siis 9 päevaga.
Ja mõned harilik kaksikkannuse seemned, mis said samal päeval pandud, tõusid samuti täna.

Friday, April 01, 2011

Eelmised kevaded

Mai 2009
Mai 2009

Mai 2009
29. Aprill 2009




6. Mai 2009
Mai 2009
Mai 2009
Mai 2009
Mai 2009
Kuna mul on sünnipäev üsna aprilli alguses, siis selle järgi on ka hea erinevaid kevadeid meelde jätta.
Kolm eelmist aastat olen saanud ikka üsna mõnusalt ennast tunda ilma suhtes ning eelmine aasta sain lausa kohvitassiga hommikul rahulikult õue jalutada ainult hommikumantel peal. See aasta aga ma sügavalt kahtlen selles, et nii soojaks äkki läheb ja see lumi müstiliselt kiirelt ära sulab.
Aga eks see päris kevad jõuab enamasti ikka maikuus kohale ja see on ilmselt mu lemmikkuu. Ootan juba nii nii väga sedapäris kevadet - pikka päeva, lilli ja liblikaid, sumisevaid mesilasi, vulisevat oja ja linde laulmas hommikul vara.... Kuna ma ei ole üldse talve inimene ja see talv on kuidagi hirmus pikaks veninud siis tuleb juba deprekas peale kui see kevad nüüd kohe kohe ei tule.  Kaks päeva tagasi sadas lund, laia lund ikka oma 5cm kindlasti, õnneks sulas ära järgmisel päeval see juurde sadanud lumi aga samas hanged on ikka vööni hoovipeal. Eks jääme siis lootma sellele soojal mis nüüd lubatakse.  Täna oli juba rõõmustav, kuna oli pilves, aga temperatuur püsis ikka ilusti 5 kraadi ja ikka sulab see lumi sedasi:)
Pildid aastast 2009 ja sellest päris kevadest, mida ma ootan ja vaatan eelmistel aastatel tehtud piltidelt juba igapäev. Millegipärast eelmine aasta pole eriti pilte teinud kevade tulekust, ehk siis see aasta  ikka teen. 


Ilm siis täna pilves, tuulevaikne ja +5 kraadi terve päev. Ja peale päikseloojangut pole ka miinusesse läinud.
Lumekaardi järgi lund juba eelmise nädala 40cm asemel lausa 50 cm, aga tundub et pigem ikka 40cm.