Friday, April 15, 2011

Kevad - esimesed saabujad aias

Nädal aega on siin juba kindlasti täiesti kevadine ilm olnud. Eile näitas termomeeter mulle hommikul kell kümme 20 kraadi sooja, tegelikult muidugi oli umbes 10-12 kraadi ma usun, aga soe oli, väga mõnusalt soe,  riisudes oli lausa palav.

Kevad hakkas minu jaoks sünnipäevaga, siis oligi esimene tõeliselt päikseline ilm, mida paar nädalat tagasi küll ei oleks uskunud. Lumi sulab sarnaselt eelmisele aastale ka väga kiirelt ja ka sulavesi kaob kiirelt tänu soojadele ilmadele.

Eile nägin esimest konna aias, ja esimest ringiroomavat tigu. 
Ka nepp rõõmustas mind eile hämaras oma krooksuva lennuga jee see on tõeline kevadekuulutaja mu jaoks. Ja rõõmustasid ka kohalikud sookured, kes ka lõpuks eile häälepaelad valla päästsid.
Sipelgad on üleval, kuklaste pesa ärkab alati mõnusa sahinaga, kui nad tuhandete kaupa sügiseste kuivanud lehtede peal sagivad.
Esimene uimane sisalik jalutas vaatevälja üleeile (13.aprill)
Linnud laulavad nagu meeletud. Musträstastel on see kevad eriliselt huvitavad laulud nagu papagoid kriiskavad vahepeal ja vilistavad kuidagi vägevalt :)
Punarinnad on uuesti peitu pugenud, nädala alguses olid väga julged ja tegid siin oma pulmatantsu meil õunapuu otsas.
Talvikesed endiselt siin, nokivad murule jäänud kaera.
Linavästrik saabus ka eelmine nädalavahetus ja tõesti koos jääminekuga oli ta kohal nagu tellitud. (9.aprill)
Ühtegi kuldnokka pole ma see aasta näinud mitte kuskil.

Kevadlilled kasvavad, õitsevad lumikellukesed, esimest päeva priimulad, üks lumeroos.
Ülejäänud ootavad veel veidi, tulbid piiluvad ka välja, nartsissid kasvatavad juba õievarsi. Marjapõõsaste ja kuslapuude pungad on juba rohe-rohelised.
Toas õitsevad toakased punane ja virsikuvärvi, jõulukaktus, üks piprataim ja veel üks tundmatu punase õiega:)

Soomaal vesi ilmselt maksimumis, nüüd hakkab vaikselt taanduma, kõik kanuutama või niisama vaatama.
Meil pole õnneks teed ära lõhkunud nagu eelmine aasta, aga vesi mitmes kohas teega triiki ja väga väheke mõnes kohas ka tee peal. Hommikuti sõidan mööda ühest kodust ,kus auto tuleb tee äärse jätta ja paadiga õue peale sõita, sest asuks see maja justkui saare peal:)

Ilm hetkel ametlikult 11,5 kraadi, aga mitte ametlikult saaks tuulevaikses nurgas päikestki võtta, päikseline õrna jaheda tuulega.



Tori 13.aprill 2011

No comments:

Post a Comment