Friday, March 25, 2011

Torm, lumi..talv??

Täna puhus tuul küll kõvemini, kui kõik eelmised päevad kokku, isegi aknaklaasid klirisesid aegajalt nagu tahaksid eest hüpata ja kuused ründsid veel omakorda maja käbidega pommitades.
 Üldiselt ilma suurt soojenemist ja tuule vaibumist ka loota pole lähemal nädalal, hoopis lörtsi ja tuult lubab endiselt.
Päeval venitas päiksega küll +5 kraadi välja aga pimedaks läks siis ikka vajus sinna -2,5 ni see termomeetri näit.
Lumi sulab tegelikult päris hästi, katuselt tuli eile suure mütakaga ka peaaegu viimane lumi alla.
Lumekaardi andmetel siis veel 40 cm sulada, ise pole üle mõõtnud. Maja äärsed peenrad on juba lahti sulanud ja lumikelluke seisab ka tudisedes lumeserval.
Leidsin ükskord toreda jutu EMHI lehe pealt nimedest, mis Euroopas rõhkkondadele pannakse.
"Üks näide. 2005. aasta jaanuarikuise uputuse, pimeduse ning metsalangetuse tõi meile tugev torm Erwin, nimetatud kellegi Erwin Kohli poolt, temale järgnes paari päeva pärast pea sama kõva tegija Gero (ristiisaks Gero Thieme).
Muide, äsjase lumetormi ristiema õiguse ostis endale keegi Monika Pfrengle-Sewing."

Huvitav, et just nüüd see Monika nimi nii tuntuks sai. Erwin oli ka ju üsna "tegija", aga seda nime nagu ei mäleta et tookord oleks rõhutatud.
 
Soovitus on ka vahva:)
 
"Nüüd soovitus. Kes soovib näha oma pandud nimega õhukeerist Euroopa kaardil, peab arvestama sellega, et järgmise aasta rõhkkonnad on oma nime juba saanud, sest nimemüüki eelpool nimetatud ülikooli meteoroloogiainstituudis (aadressil wetterpate@met.fu-berlin.de) alustatakse tavaliselt oktoobri alguses. Peate arvestama ka sellega, et kui tahate edaspidi anda oma poliitilise vastase või ülemuse nime mõnele vastikule tormile, siis 2011. aastal oleks ta olnud meessoost, 2012. aastal aga jällegi naissoost!"
 
Kogu jutu leiad siit.
 
 

No comments:

Post a Comment